Nieuws

Nieuws

 

Bij Hotel-restaurant De Rustende Jager is er ondanks de rust altijd wel wat te beleven. Is er iets leuks of iets speciaals te doen in de omgeving, hebben we een evenement of een nieuwe menukaart dan brengen wij u natuurlijk graag op de hoogte. Het laatste nieuws vindt u altijd op deze pagina.

 

Altijd op de hoogte

Check beschikbaarheid:

Berichten uit de krant

  • Geplaatst op
Berichten uit de krant

Hermus en Zandstra ( Bron Dagblad van het Noorden)

Een oude rustende jager naast een Eexter bramenstruik
(bron: Dagblad van het Noorden)

Het is een ouwetje, De Rustende Jager in Eext. Al in 1823 repte de schrijver Jacob van Lennep over de uitspanning, toen hij hier met zijn kompaan graaf Dirk van Hogendorp neerstreek: ’Eindelijk echter vonden wij ons te Eekst, een gering doch teekenachtig gehucht. Wij traden in een soort van herberg, die gevuld was met zonnewijzers en barometers, door de kastelein vervaardigd. De vrouw was jong en fraai’.
Wij zien wel een vrouw in de bediening, maar die is niet piep, en een man die dat nog wel is. Samen vormen ze een beschaafd duo: de jongeman is er wanneer je iets wil vragen en onzichtbaar wanneer je rustig wilt eten.
Het restaurant, dat in open verbinding staat met de gelagkamer, is klassiek Drents ingericht met hout en gedekte kleuren. De menukaart oogt ook klassiek; tournedos, entrecote, stoofpotje dit, vispotje dat. Niettemin gedurfd voor Nederland is de Schweine haxe op Zwitserse wijze, een stuk ham van net boven de knie dat er soms onsmakelijk bleek uit kan zien. Wij slaan het over.
Een amuse brengt ons al in een goede stemming. Een stukje brood met een tapenade van zwarte olijven met knoflook klinkt eenvoudig, maar de smaak is heerlijk zacht en toch uitgesproken. ”Als dat de voorbode is …”, zegt Zandstra hoopvol.
Hermus’ voorgerecht is een zacht gerookte tamme eendenborst met een knapperige salade en frambozendressing (€ 8,25). ”We hadden de frambozen niet vers, ik hoop dat u het niet erg vindt dat we er bramen van hebben gemaakt?” Een mededeling als vraag vermomd. Toch netjes, menigeen zou de oorzaak van de zuurdere smaak verzwijgen. De kok toverde de vruchten om tot een prachtige dressing, en de eendenborst is heerlijk zacht. De knapperige salade is fatsoenlijk, dus beperkt van omvang. En dat alles geserveerd op een smaakvol groen en blauw servies van Villeroy en Boch.
Zandstra geniet van een prettige dubbelgetrokken runderbouillon met verse tuinkruiden (€ 3,50), die een licht vettige smaak heeft. ”Niks mis mee”, slurpt hij.
We vervolgen met een klassieker. ”Aan de behandeling van een lap vlees als entrecote kun je zien of een kok zijn vak verstaat.” Dus neemt l’uomo carnivorus Hermus een gegrilde entrecote met kruidenboter. Die is weliswaar uitstekend gebakken, en het rode vlees is zeer mals, maar het is jammer dat de vetrandjes ontbreken. Die geven tijdens het grillen extra smaak af.
Smaak zit er zeker in de rode wijn, een krachtige Rioja Valloberra (een crianza uit 1999 die met € 22,50 niet hoog is geprijsd).
Over smaak hoeft Zandstra ook niet te klagen. Zijn paling in het groen van verse IJsselmeerpaling is moddervet. ”Het flubbert naar binnen”, zegt hij vergenoegd. Zandstra heeft een soms vergaande liefde voor vet. Vet = smaak, is zijn geliefkoosde stelling. Hij sneuvelt in het zicht van de finish: de hoeveelheid paling is hem eenvoudig te machtig.
Dan wreekt zich ook de typisch Drentse, of wellicht noordelijke, gewoonte van veul. We krijgen op ons bord al een
smakelijke groentenmacedoine – in dit geval met een beetje kerrie gestoofde peen, ui, champignons en sugar snaps. Daarnaast ligt een pakketje haricots verts in katenspek en een heerlijk bolletje romige aardappelpuree, ouderwets met een knijper gepureerd (hoewel de kok beter geen vastkokende aardappel had kunnen gebruiken).
Met die bijlagen zijn we al ruim tevreden. Maar blijkbaar moet er voor de veeleisende gasten meer bij. Dus komen er nog dampende schaaltjes aardappelgratin (niet slecht), broccoli in een waterige kaassaus, rauwkost en een geurige rabarbercompote. De laatste is op smaak gemaakt met gekookte aardbeien, wat een buitenissig aroma oplevert. Maar al die extra bijlagen doen afbreuk aan de kwaliteit die al op het ’hoofdbord’ ligt.
Gelukkig sluiten we af met een paar toppers. Hermus’ verse parfait van rode vruchten en coulis (€ 6) is blijkbaar huisgemaakt en bevat knetterverse vruchten. Met inderdaad: bramen. ”De struik staat hier vlakbij, wilt u hem zien?”, zegt de bediening vriendelijk. Zandstra neemt nauwelijks tijd om te likkebaarden als zijn sinaasappelbavarois met echte (!) slagroom (€ 5,50) op tafel verschijnt. Floep, weg zijn de twee torentjes. We nemen geen koffie meer, maar als we willen afrekenen krijgen we desondanks een heerlijke huisgemaakte chocoladebonbon met gebrande nootjes toegeschoven. Content verlaten we Eext, in de wetenschap dat er toch nog restaurants zijn die gewoon goede waar bieden voor je geld.

 

Klik op het gewenste krantenartikel om het te lezen:

 

Herberg De Rustende Jager heeft een nieuwe directie

(Bron Prettig Weekend)

 

Nieuwe eigenaren op De Rustende Jager

(Bron De Schakel)

 

Slipjacht 2018

(Bron De Schakel)

 

Reserveren

Voor reserveringen kunt u bellen naar 0592-261347 of per mail info@herbergderustendejager.nl

U kunt natuurlijk ook via de website reserveren onder het kopje restaurant of door op de link te klikken.